Blog

Dan Japonske 2018

Letos se je v soboto, 23. 6., že sedmo leto zapored potekal Dan Japonske na ploščadi Etnografskega muzeja v Ljubljani.

Dogajanje se je pričelo ob 10.00 s nastopom pevke Umina (naš intervju z njo si lahko ogledate tudi na YouTube kanalu), sledil pa je nastop violinistke Makiyamo Junko, kar je pritegnilo veliko pozornost. Obiskovalci so skozi cel dan z zanimanjem obiskovali stojnice in tudi naša stojnica MAGnet manga je bila z obiskom zelo zadovoljna, saj smo spoznali polno novih ljudi, katerim smo lahko predstavili še svežo junijsko številko.

Dogodek je bil namenjen vsem starostnim skupinam, kar je bilo vidno tudi v obisku na samega dogodka. Otroci so se lahko pozabavali na otroškem kotičku, kjer je bila na voljo poslikava obraza in manga pobarvanke. Za starejše pa je bilo na voljo nekaj predavanj, med temi tudi potopisno predavanje, predstavitev in delavnica kimona, predavanje iz japonske klasične odrske umetnosti, zgodbe iz japonske mitologije… Vsak obiskovalec se je lahko seznanil z japonsko pisavo ter obiskal delavnico japonskih pismenk.

Japonska hrana je pritegnila tudi veliko zanimanja, saj je bilo največ ljudi (in tudi največja vrsta) ravno na stojnicah s hrano. Tukaj je lahko vsak opazoval postopek priprave japonskih specialitet ter tudi samo poskusil nam manj znane recepte. Ogledali smo si lahko tudi tradicionalna pripravo japonskih ajdovih rezancev, na kar je sledila degustacija le-teh.

Velik del dogodka je bil namenjen tudi borilnim veščinam, kjer so se predstavila različna športna društva v Sloveniji. Ogledali smo si lahko nekaj osnovnih gibov iz kendoja, aikidoja, karateja, judoja, nanbudoja…

Letošnja posebnost je predstavljalo pravo japonsko prenosno svetišče Omikoshi, ki prihaja iz templja Kasuga. Svetišče so prinesli do glavnega odra, kjer je sledila tudi tradicionalna japonska ceremonija.

Tudi animeji in mange niso bile potisnjene na strani. Za prestavitev le-teh pa je poskrbelo društvo Makkon in stojnica revije MAGnet. Makkon je organiziralo tudi cosplay povorko in predavanje o cosplay-u. na njihovi stojnici je lahko vsako poskusil cosplay-ati, a na voljo so bile tudi mange z njihove osebne zbirke. Tudi ekipa MAGneta je vedoželjnim obiskovalec predstavila mange in animeje, saj starejši obiskovalci sejma s to temo niso popolnoma seznanjeni. Puffyko in StrawberryGoose sta tudi bile prisotne s svojimi ilustracijami, ki so razveselile marsikaterega otroka.

Skratka dogodek je bil zelo prijeten in dobro organiziran. Štel je skoraj 50 stojnic in zato na dogodku ni bilo nikomur dolgčas, saj se je skoraj zmeraj nekaj dogajalo. Vsi sodelujoči so bili prijazni in z veseljem poklepetali z obiskovalci, sam sejem je pa odlična izkušnja za vsakogar, ki bi se želel približati bogati japonski kulturi. Tudi ekipa MAGneta se bo naslednje leto z veseljem dogodka udeležila in upajmo, da bomo videli še več novih obrazov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja