Blog

Razstava SLAV STAJL

Center Slovanskih Kultur France Prešeren je 18. aprila v sredo gostil razstavo slovenskih umetnikov skupine Papirnate sanje. Tema razstave je bila slovenska mitologija.

Uradna otvoritev je bila ob 19.00, dogajanje pa se je odvijalo cel večer. Na razstavi so bili prisotni umetniki skupine Papirnate sanje. Svojo ilustracijoe je predstavilo 24 slovenskih umetnikov. Dogodek je bil prijeten v spremstvu glasbe saj je bil prisoten tudi DJ. Na voljo je bila tudi pijača in najbolj zanimiv del razstave (meni osebno) je bilo majhen spominek, ki si ga je lahko vsak obiskovalec vzel. Organizatorji razstave so naredili značke na katerih so bile natisnjene ilustracije z razstave.

Izbor umetnikov je bil zelo pester. Med njimi tudi Nina Belingar (Strawberry Goose, ki je ilustrirala tudi tretjo naslovnico revije MAGnet), ki je predstavila tri ilustracije, Nika Lemut oz. Ryuutsu Art (s katero smo imeli intervju v prvi številki revije), ki je narisala eno ilustracijo ter Neva Kumelj ali Ave Draws, ki redno sodeluje na slovenskih anime konvencij, je pripravila eno ilustracijo. Predstavili pa so se tudi mnogi drugi ilustratorji, nam manj znani, saj ne rišejo v anime/manga stilu. Med njimi tudi Jurij Mikuletič, Tjaša Malalan, Tia Friedel, Jan Hadžić, Lea Lipovšek, Maša Željko, Miha Knez ter mnogo drugih. Večina ilustracij je bilo narejenih digitalno. Tudi formati so bili zelo različni, a vsi nekaj posebnega.

Razstava je bila pomembna predvsem zaradi dejstva, ker so slovenski ilustratorji risali slovenske motive. Sama sem odkrila kar nekaj (novih) zelo kvalitetnih ilustratorjev. Vsak ima svoj poseben stil in lepo je bilo videti, kako je so na svoj način predstavil del slovenske mitologije (da ne pozabim omeniti – slovenska mitologija je tudi glavni motiv na razglednicah naše revije). Take razstave so v Sloveniji relativno redke. Običajno ima en ilustrator samostojno razstavo. Da bi imeli kakšno skupinsko razstavo, pa to celo v tako velikem številu, je res zelo posebno. Še bolj pa so zanimivi organizatorji razstave: skupina Papirnate sanje, ki združuje slovenske ilustratorje in objavlja njihova dela na svoji Facebook strani. Veseli nas, da dobivajo slovenski ilustratorji vedno več pozornosti v Sloveniji in da jih tudi Slovenci z veseljem podpirajo in se za njih zanimajo. Upajmo na čim več takih razstav v prihodnje.

Foto: Eva Keber

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja