Blog

Tamin rojstni dan

Mladinski center Postojna je v soboto 17.3.2018 ponovno zaživel in gostil sejem Tama-GO na temo japonske pop kulture in animejev. Letos je bil program še posebej pester in zanimiv.

Dogajanje se je začelo ob 10.00, trajalo pa je cel dan. Dopoldne še ni bilo toliko ljudi, mladinski center pa se je do poldneva kar napolnil in vsi so med seboj že klepetali in se zabavali. Obiskovalce so že na vhodu pričakale naslednje stojnice: Gaia slaščice, Krsnichka torbice, društvo Animoku iz Maribora z družabnimi igrami, manjša stojnica z rabljenimi mangami in videoigrami ter seveda naša stojnica MAGnet manga revije na kateri ste lahko dobili novo izdajo ravije v predprodaji. V tem prostoru je bil tudi manjši šank, kjer sta bila obiskovalcem čez cel dogodek na voljo čaj in kava. V manjši ločeni sobi smo lahko igrali razne videoigre. Naše matično društvo Animov iz Izole je tu predstavilo in imelo na volje za igranje novo anime igro The Seven Deadly Sins. Na razpolago sta bili tudi igri NieR:Automata in tudi igra Naruto: Ultimate Ninja Storm, iz katere je kasneje potekalo tekmovanje z bogatimi nagradami

Zadnji in največji prostor z veliko mizami je bil namenjen različnim ilustratorjem. Nekateri izmed njih so bili verjetno že znani vsem saj se le ti redno udeležujejo slovenskih anime sejmov, bilo pa je tudi nekaj novih. Laura Vatovani in njene chibi ilustracije so nam ponovno stopile srce, Strawberry Goose je ponovno očarala s svojimi ilustracijami in mango, ki je bila na voljo tudi na Makkonu, Ryuutsu Art je popestrila sejem s svojimi manj tipičnimi anime ilustracijami, Ave Draws nam je pokazala kar nekaj novih del. PointlessMu, ki se redkeje udeležuje sejmov je celo prodajala svoje originalne risbe in ilustracije, seveda ni mogel manjkati DanijelDesigners s svojimi fanart-i od One Piece-a. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi ilustracije, ki niso ravno na temo animejev. To je bilo predvsem možno na mizi od Azure Art in Sare Wired. Azure Art riše tudi portrete znanih igralcev in zelo dobre fanart-e, Sara Wired pa ima res posebne ilustracije, ki so predvsem komične narave, pomembno pa je to, da ima vsak lik zelo velike oči, ki pritegnejo pozornost. Manj znani ilustratorki, kot sta Green Rat in Lea Krosis, sta se tudi udeležile sejma. Green Rat ali Tia je priletela z Irske, kjer živi in dela, da bi nam predstavila svojo zeleno podganico. Lea Krosis pa je prava novost na slovenski anime sceni. Ima zelo zanimive in prikupne ilustracije. Rada riše tudi zmaje in ima prav poseben stil. V tem oddelku je izstopala stojnica AstraRainbow, ki pa ni prodajala ilustracij, ampak ročno izdelane obeske in nakit narejene iz polimerne mase.

To pa niso vsi umetniki, ki so bili prisotni na sejmu. Še ena mlada umetnica je bila pasivno (če se lahko tako izrazim) prisotna na sejmu. To je Manuela Subotić, ki pa ni imela svoje stojnice, ampak razstavo. Stara je 14 let in najraje riše v anime stilu.

Skozi cel dogodek pa je bilo organiziranih tudi nekaj tekmovanj. Anime kviz (Kdo je pravi otaku?) seveda ni mogel manjkati, tako kot tudi ne (zdaj že tradicionalno) tekmovanje v Naruto za PlayStation4. Zanimivost postojnskega sejma je bila verjetno v njihovem neobičajnem cosplay tekmovanju. Tekmovalci niso imeli vnaprej pripravljene točke, ampak so morali nastop improvizirati. Tekmovanje je temeljilo na LARP-u oz. na LARPG, kot so ga poimenovali organizatorji sejma. Taka vrsta tekmovanja je bila verjetno malo bolj zahtevna za tekmovalce. Kljub temu, pa so se vsi zelo dobro odrezali in navdušili s svojim nastopom.

Med dogodkom so obiskovalci so lahko sodelovali tudi v srečelovu. Pestro pa je bilo tudi za cosplay fotografe, za katere je bilo organizirano prav posebno tekmovanje, ki (še) zdaj poteka. Do 25.3.2018 lahko fotografi pošljejo svoje fotografije društvu Tama, ki bo nagradila najboljšega fotografa (slike morajo seveda biti narejene na konvenciji Tama-GO).

Verjetno najbolj zanimivo tekmovanje na konvenciji pa je bilo tekmovanje med društvi. To je bil spopad društev (ekipe so sestavljali trije člani vsakega društva), ki ga jaz osebno nisem gledala, lahko pa samo povem, da je bilo očitno zelo pestro in zabavno.

Gostoljubnost Tame je tudi vredna omembe. A bi verjeli, da je vsak obiskovalec dobil kos torte? Točno to je bilo organizirano na konvenciji v Postojni. Na torti pa je bilo naslikano razpočeno jajce, ki simbolično predstavlja razvoj društva Tame.

Letošnja novost je bila vsekakor tema japonske pop kulture, vendar je bil poudarek na slovenskih ilustratorjih in vsem, ki izdelujejo lastne izdelke. Tudi nas zelo veseli, da so slovenski umetniki deležni takega občudovanja in zanimanja s strani obiskovalcev (saj tudi sami veste, da MAGnet revija podpira slovenske ilustratorje). Društvo Tama se je letos res izkazalo in si zaslužijo tudi čestitke z moje strani. Verjetno edina pomanjkljivost je bil ravno majhen prostor ter program, ki je bil namenjen le določeni skupini ljudi. Vsi tisti, ki že poznamo slovensko anime sceno in tudi ljudi, ki so v njej, smo se zelo zabavali. Ne morem pa reči enako za tiste, ki teh ljudi še ne poznajo in se jim je sam sejem zdelo verjetno zanimiv, ampak ne dovolj pester, da bi ostali tam dlje časa. Za vse, ki pa sejma niste obiskali, pa bo čas še naslednje leto, ko lahko pričakujemo tudi kakšen plakat z maskoto Tame, ki je letos končno prišla iz jajčka in dela družbo Makkiju.

O dogodku so poročali tudi pri Studiu Proteus. Posnetek o Tamago se začne pri 9:42.

Foto: Bojan Planinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja