Blog

Obiskali smo Makkon 2017

Fakulteta za računalništvo in informatiko je ponovno gostila anime in manga dogodek Makkon 2017. Letos se je festival odvijal 16. Decembra od 11.00 ure dalje in imel še bolj pester program kakor lani. Imel pa je tudi kar nekaj novosti.

Kljub temu, da se je dogodek začel ob 11.00, se je že prej pred fakulteto zbrala skupinica ljudi, ki je nestrpno čakala, da bodo lahko vstopili. Že na vhodu so nas člani Makkona vljudno sprejeli in nam dodelili zapestnico, ki smo jo morali nositi tekom dogodka. S tem, so lahko končno uradno potrdili kako številčna je bila udeležba na dogodku. In samo kot zanimivost, proti koncu dogodka je zmanjkalo zapestnic, tako da lahko potrdimo, da je bil Makkon 2017 zelo uspešen.

Vsak obiskovalec si je lahko najprej ogledal stojnice na pritličju, med katerimi so bile NipponSweets, Črna Luknja, AnimeShop, WoodPeckers, Svilna pot… Izbirali smo lahko med raznimi lesenimi izdelki na temo animejev pri WoodPeckers-ih, različnimi spominki na temo animejev pri AnimeShop in pri Otaku.si ali pa se posladkali z dobrotami z vzhoda pri NipponSweets, Gaia ali Svilna pot.

Na prvem nadstropju je bilo tudi kar nekaj zanimivih stojnic, med katerimi tudi stojnica od Makkona, in sicer njihova info točka, ki je pomagala vsakemu obiskovalcu, ki je imel kakršno koli vprašanje v zvezi z dogodkom. Pri info točki pa se je bilo mogoče tudi včlaniti v društvo Makkon in jih s tem podpirati. (Dobrodošle pa so bile tudi donacije, saj je sam dogodek kar velik finančni zalogaj.) Stojnici Klemen in Mladinska knjiga sta prodajali različne mange, Igraj.si je nudila različne družabne igre. Spominke na temo animejev pa smo lahko kupili na stojnici Domen in Anchan. Za ljubitelje čaja pa je poskrbela stojnica Tea time z pestrim izborom čajev. Cosplayerji so lahko na prvem nadstropju obiskali Foto kotiček, kjer so se lahko slikali in dobili profesionalne fotografije.

Največ dogajanja je bilo na kulturnem delu, kjer smo lahko občudovali različne slovenske ilustratorje. Poleg MAGnetu dobro poznani Strawberry Goose, Puffyko in Katje Mulej, ki je narisala naslovnico za aktualno številko MAGneta, smo lahko pogledali tudi ilustracije drugih umetnikov, kot so npr. Laura Vatovani, Valentina Remenar, Sara Wired, Neva Kumelj, Ana Ambrož … Letos je bilo kar veliko zanimanja za ilustratorje in je bil prostor, okoli stojnic z umetniki, kar poln. Obiskovalci so lahko kupili kar nekaj čudovitih ilustraciji in poklepetali z umetniki, ki so bili zelo prijazni in vljudni. Pri Strawberry Goose (Nina Belingar) stojnici pa je bilo celo mogoče kupiti njeno najnovejšo mango. Tako je Slovenija končno povečala zbirko mang slovenskih avtorjev.

Kdor rad riše, je lahko obiskal risarski kotiček, kjer so ilustratorji pokazali, kako ustvarjajo svoje ilustracije. Mogoča pa je bila tudi izdelava origamijev. Čisto blizu pa je bila tudi ekipa LARP Slovenije, ki je nudila svoje kostume in obiskovalcem in z veseljem razložila, kaj LARP (Live Action Role Playing) sploh je. Ljubitelji videoigric so imeli kar pestro izbiro konzol različnih vrst. Od PlayStation 4 do Nintendo Swich-a. Za oboževalce Sword Art Online je bila na voljo tudi predstavitev družabne igre povezane s tem animejem. V kulturnem delu je bila prisotna tudi naša stojnica – MAGnet Manga. Makkon 2017 je za nas pomenil prvo obletnico izdajanja revije, zato je bil dogodek še toliko bolj poseben za nas.

Na dogodku pa ni bilo pristno samo društvo Makkon, ampak je svojo stojnico imelo tudi postojnsko društvo TAMA-GO, kjer smo izvedeli, da bo njihov sejem naslednje leto potekal 17. marca (naslednja številka MAGneta bi morala biti dostopna v predprodaji ravno pri njih!). Ob njihovi stojnici pa je bilo prisotno tudi društvo Animoku z bogatim srečelovom. Seveda pa ni manjkalo niti naše domače izolsko društvo Animov, ki pa ni imelo svoje stojnice, temveč popestrilo konvencijo z videoigricami in konzolami (PS3 IN PS4), ki so bile na voljo obiskovalcem. Celjsko društvo Samurai of Celje ni bilo prisotno na dogodku s stojnico, so pa njihovi člani obiskali dogodek in tudi pomagali pri izvedbi le-tega. Glede na to, da je bil to dogodek namenjen animejem, mangam in japonski kulturi ni mogel manjkati tudi Genki center, ki je ponovno nudil učenje japonskih pismenk. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi kako izgleda japonsko mečevanje. Pri tem je sodeloval Klub japonskega mečevanja.

Na drugem nadstropju je bila prisotna ena izmed največji atrakcij na sejmu – Maid Caffe. Majhen ˝bar˝, kjer si lahko naročil brezalkoholne coctaile ali čaje, vsaka pijača pa je imela posebno ime iz kakšnega animeja. Prikupne maid-ice in čudoviti butler-ji so ti postregli in te za spomin tudi slikali z polarioidom. Osebje Maid Caffe-ja je bilo zelo prijazno in z veseljem si se tam zadržal in klepetal z njimi. Sejem je trajal ves dan in zato je bilo poskrbljeno tudi za hrano. Poleg Maid Caffe-ja je bila tudi samopostrežna restavracija, ki je nudila japonske jedi. Na drugem nadstropju je bil tudi ločen prostor, ki je bil namenjen ljubiteljem družabnih iger. Tukaj so se obiskovalci lahko naučili igrati kakšno novo družabno igro oz. igrati že znane z novimi igralci. Iz tega prostora, pa je bil možen dostop do garderobe za cosplayerje, ki je bil skoraj vedno polno, saj je bilo veliko čudovitih cosplayerjev na sejmu.

Sama sem se udeležila Makkon kot obiskovalka, na dogodku pa sem tudi delala in pomagala. Iz obeh vidikov lahko povem, da sem z dogodkom zadovoljna. Vzdušje je bilo zelo prijetno, sploh ker so bili vsi prijazni. Pa tudi organizacija društva Makkon je bila fenomenalna. Ne le, da so imeli ves dan vse pod kontrolo, ampak so bili tudi na razpolago skozi sam dogodek in odgovorili na morebitna vprašanja obiskovalcev. Imela sem priložnost spoznati ekipo Makkona, saj sem z njimi pripravila prostor. Takrat sem opazila, koliko dela so vložili v celotno izvedbo dogodka in kako skrbno so si razdelili vsako posamezno nalogo. Tudi v pogovoru se je videlo, da za njih to ni le sejem, ampak veliko več. Res se zavzamejo za to da se bodo obiskovalci počutili čim bolje in jim poskušajo nuditi čim več. Na trenutke se kot ˝nov˝ v ekipi lahko za trenutek počutiš izključenega, ker v Makkonu se vsi med seboj poznajo zelo dobro, a so vseeno zelo odprti do novih ljudi in z veseljem sprejmejo novince.

Sam dogodek je bil kar velik (veliko večji od npr. Tama-Go-ja ali MokuMatsuri-ja), zato je na trenutke deloval manj domač, kot prej omenjeni manjši sejmi. Kljub obsežnosti samega dogodka je vse potekalo kot je moralo. Urnik programa je bil točen, brez zamujanj in izpuščanj programa. Največja prednost Makkona je ravno prostor, kjer sejem poteka. Na razpolago imajo predavalnico, kjer so potekala predavanja in razne predstavitve. To je velik plus, kljub temu pa se mi zdi to tudi negativna plat Makkona, saj je dogajanje v predavalnici kar izolirano od ostalega dogajanja. MokuMatsuri je imel tudi prostor z predavanji in tekmovanji, ki pa je bil del sejma in ni bil tako izključen kot se je to zgodilo na Makkonu.

Samo vzdušje na sejmu je bilo zelo pozitivno. Vsi so se zelo zabavali in hodili naokoli ter raziskovali vsako stojnico posebej v upanju, da bodo našli nekaj, kar bodo lahko z veseljem kupili in s tem obogatili svojo zbirko. Stojnice na razpolago so bile letos kar pestre. Bilo jih je tudi več kakor lani. Dogodek je imel veliko aktivnosti, tako da je lahko vsak našel svoj najljubši ˝del˝ sejma in se tam zabaval. Najbolj presenetljiv del pa so bili ilustratorji. Res nisem pričakovala, da bo toliko zanimanja za ilustracije. Ostala sem pozitivno presenečena, da se slovenska publika končno bolj zanima tudi za slovenske umetnike. Zanimivo pa je bilo, da sem srečala kar nekaj tujcev. Bilo je nekaj Korejcev pa tri japonske študentke, s katerimi sem izmenjala nekaj besed. Seveda sem jih povprašala tudi po njihovem mnenju o dogodku in moram reči, da so bile kar zadovoljne in presenečene, da imamo v Sloveniji tako dobro organizirane dogodke na temo animejev in mang.

Še vedno pa ostajam mnenja, da obiskovalci naredijo dogodek in ne pester program oz. velika ponudba stojnic. Najlepše je, ko lahko s prijatelji hodiš naokoli in komentiraš artikle na stojnicah in cosplaye, ki jih vidiš. Kljub temu, da si obkrožil celo konvencijo že par krat, se nikoli ne naveličaš in še kar naprej hodiš naokoli in raziskuješ. Pri tem pa spoznavaš tudi druge ljudi. Hitro skleneš nova prijateljstva, saj npr. sodeluješ na istih tekmovanjih (npr. Anime Kviz) ali preprosto bereš enake mange v bralnem kotičku. Na sejmu vsekakor ti ni dolgčas, saj je bilo veliko aktivnosti, ki so potekale čez cel dan. Od predavanj v predavalnici, do karaoke-ja pa učenja japonščine. Zadovoljna sem bila tudi z informacijami glede lokacij stojnic. Po prostoru so bili izobešeni plakati z tlorisi prostorov in z nazornim prikazom vseh stojnic, tako da se res nisi mogel izgubili in iskati stojnice, ki te zanimajo.

Seveda je potrebno omeniti tudi cosplayerje, ki tudi letos niso razočarali oboževalcev. Bilo jih je kar nekaj in vsi so bili nekaj posebnega. Makkon je zelo dobro organiziral vse potrebno za cosplayerje. Od garderobe pa do foto kotička. Če se vstavimo pri foto kotičku lahko spregovorim še nekaj besed o samih fotografijah z dogodka. Na Facebook strani Makkona si lahko pogledamo veliko slik s sejma. Kar pa me malo moti je to, da so na slikah predvsem cosplayerji. Stojnice so le malo slikane, pa tudi sam prostor ni dobil preveč pozornosti. Res je, da so cosplayjerji pomemben del vsake konvencije, ampak so tudi druge stvari, ki bi si zaslužile dodatno pozornost.

Kljub temu, da je konvencija trajala cel dan, je čas kar letel in hitro je bilo vsega konec. Zanimivo pa je, da je ekipa Makkona že naslednji dan načrtovala Makkon 2018. Imeli so kar veliko idej in se že menili, kaj bo bilo treba izboljšati in kaj dodati. Povem lahko, da bo naslednje leto Makkon še bolj zanimiv in vreden obiska, saj je ekipa Makkona že pripravljena izboljšati njihovo konvencijo in jo celo razširiti.

Menim, da je lahko bil letos Maki kar zadovoljen z izidom konvencije in z vsemi obiskovalci, ki so uživali in popestrili dogajanje. Ekipa Makkona pa ponovno ni razočarala in dokazala, da je tudi Slovenija sposobna gostiti velike in kvalitetne konvencije na temo animejev in mang.

Foto: Bojan Planinc

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja