Blog

Intervju – Cosplayerka Nia

Uredništvo MAGnet manga revije predstavlja prvo spletno vsebino v seriji mnogih. V prvi številki revije ste si lahko prebrali kaj vse se skriva za cosplayanjem v članku Obrazi maskiranja: Tri dimenzije cosplaya, ki ga je napisala Špela Cvajnar. V tokratni spletni vsebini pa si lahko preberete intervju s znano slovensko cosplayerko Nio.
____________________________________________________

Avtor: Špela Stibilj

Lik: Wally West (Young Justice)

Predstavi se. Kako ti je ime, vzdevek, od kod prihajaš?
Sem Nina oziroma Nia, kot me kliče večina poznanih ljudi. Sem originalno iz Slovenskih Konjic in trenutno živim v Ljubljani.

Kako si se prvič spoznala s cosplayem? Se spomniš specifičnega trenutka, ko si se odločila, da boš tudi sama poskusila ta hobi?
Za cosplay sem prvič izvedela, ko sem bila stara 15 let, in sicer preko znanke (intervjuvarke), ki se je odločila narediti skupinski cosplay za Naruto in me povabila zraven. Takrat sem tudi prvič pripisala termin cosplay k slikam ljudi, ki so se oblačili v kostume na naključnih slikah na internetu.

Kateri je bil tvoj prvi cosplay? Kje si ga nosila? Si ga naredila sama in ali si dandanes ponosna nanj?
Prvi cosplay, ki sem ga poskusila narediti, je bila človeška verzija Butterfree iz Pokemonov. Je tudi prvi kostum, ki sem ga poskušala v celoti zašiti sama, in je bil katastrofalen. Imel je vključena tudi krila, narejena iz kartona in amatersko pobarvana. Takrat sem ga seveda ponosno nosila na Animagicu v Nemčiji, sedaj pa upam, da na te stare slike ne bo nihče pomotoma naletel.

Lik: Harley Quinn (DC)

Kateri je tvoj najljubši cosplay in zakaj? A je to povezano bolj z likom ali videzom samega kostuma?
Moj najljubši cosplay … to je najtežje vprašanje, ker imam rada vse like, ki sem jih do sedaj cosplayala. Drugače tudi ne bi toliko ur preživela ob oblikovanju njihovih kostumov. Mi je pa eden ljubših cosplayev Wally West iz Young Justice, predvsem ker ima fascinantno osebnost. Kot Kid Flash je vedno nemiren in v gibanju ter poskuša narediti svet boljši. Uživala sem v vsakem momentu, ki sem ga preživela v temu kostumu.

Ali se pogosto udeležuješ cosplay konvencij? Imaš morda koga, s komer pogosteje obiskuješ konvencije? Kje vse si že bila in kje ti je bilo najbolj všeč?
Po cosplay konvencijah sem včasih potovala več kot sedaj, ampak zaenkrat še vedno samo po Evropi. Drugače sem najprej začela s cosplayem in potovanji po konvencijah z večjo cosplay skupino, imenovano Spirit Replica, sedaj pa imamo manjšo skupino petih ljudi, s katerimi se zorganiziramo in gremo malo spoznat še druge fane animejev, stripov, serij in podobnega. Kot kraj za konvencije mi je osebno najbolj všeč London, in sicer zaradi jezika in lažje komunikacije z ostalimi cosplayerji, čeprav vsem, ki znajo vsaj malce italjansko, priporočam Lucca Comix and Games, ker je ta konvencija ogromna.

Lik: Asuna Yuuki (SAO)

Si ponosna na svoje dosedanje delo? Ali imaš kakšne cosplaye, ki jih načrtuješ v prihodnosti, a jih še nisi imela priložnosti uresničiti? Kaj lahko pričakujemo?
Kot kritična oseba nisem bila 100-odstotno zadovoljna z nobenim cosplayem do sedaj in vedno vidim stvari, ki bi jih lahko naredila bolje, ampak se tudi zelo težko pravočasno lotim izdelave cosplaya pred konvencijo. Za prihodnje cosplaye pa … imam jih planiranih ogromno! Verjetno jih več kot polovico niti ne bom nikoli uspela narediti, ker mi finančno ali časovno ne bo zneslo. Sta pa v izdelavi Sirius Black iz knjig o Harryju Potterju in Celty Sturlingson iz animeja Durarara!!

Spoznaš na cosplay konvencijah veliko ljudi? Si kdaj spoznala koga, ki ti veliko pomeni? Ti je cosplay prinesel tudi kakšen pomemben osebni stik?

Lik: Agatsuma Soubi (Loveless)

Cosplay priporočam vsem, ki hočejo spoznati veliko ljudi. Če ne drugega, je vedno lahko prva tema pogovara cosplay in fandom (anime, knjiga, serija etc.), iz katerega izhaja. Sploh če se kdo, tako kot jaz, teže znajde v družbi novih ljudi. Če pristopijo do mene na konvenciji, je to večinoma zaradi vprašanj o samem kostumu ali pa poznavanja lika, ki ga trenutno cosplayam. Po navadi se nato na dolgo in široko razpravlja o skupnih interesih, z veseljem ponudim tudi nasvet. Tako sem spoznala že veliko ljudi, z večino od njih smo sedaj že 10 let zelo dobri prijatelji.

Imaš kako sporočilo za mlade, nadobudne cosplayerje, ki se v tem hobiju še iščejo in še niso popolnoma prepričani sami vase?
Nikoli ne cosplayaj lik, ki ti ni všeč, ali imej na sebi kostum, v katerem bi se počutil/-a neprijetno. Cosplay je namenjen temu, da se za en dan preobraziš v nekoga drugega, in namen je še vedno v tem, da uživaš. Glede izdelave vsega skupaj pa … internet tutorials.

Najlepša hvala za čas in srečno pri prihodnjih cosplayih!
Hvala tudi tebi. Za več informacij se kar obrnite name na naslednji cosplay konvenciji!

Lik: Levi Ackerman (Attack on Titan)

Lik: France, Francis Bonnefoy (Hetalia)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja